Bodeling ved skilsmisse
Skal vi i retten?
Du og din tidligere partner skal foretage en bodeling, når I skal skilles. Som ægtefæller er I en del af et formuefællesskab. Når I bliver skilt, skal I dele jeres gæld og værdier imellem jer.
Her på siden kan du læse mere om reglerne og processens fem trin.
Brug for hjælp?

Bodeling og skilsmisse: Hvem skal have hvad?
Hvordan foregår en bodeling? Hvem skal have hvad, og hvor meget skal vi dele?
Hvad sker der i skifteretten? Og kan jeg komme i klemme med hensyn til skat?
Det er spørgsmål, jeg som skilsmisse- og bodelingsadvokat ofte får fra folk, som er ved at blive skilt fra deres partner.
Her på siden får du svar på de vigtigste spørgsmål om bodeling.
Ønsker du rådgivning tilpasset din konkrete situation, skal du kontakte mig her.
Hvad skal I dele ved skilsmisse og bodeling?
Bodelingen afhænger af, hvordan I har indrettet jer økonomisk i jeres ægteskab.
Som udgangspunkt skal I dele alt ligeligt (undtagen pensionerne) med mindre I har oprettet en ægtepagt med særeje.
Når I bliver gift, indgår I et formuefællesskab.
Når I bliver skilt, skal I dele jeres formue og ejendele.
Det kaldes en bodeling.
Har du selv købt ting i løbet af dit ægteskab, eller har du ting med ind i ægteskabet, fra før du blev gift, er det din bodel. Du bestemmer selv over din bodel ved skilsmisse. Men den skal gå op, så du og din tidligere partner kommer ud med lige meget værdi.
Du har med andre ord førsteret til at beholde de ting, du ejede før ægteskabet eller købte under det. Men du skal stadig dele boet med din tidligere partner, så I står med lige meget efter skilsmissen.
Eksempel på en bodeling ved skilsmisse
Før du blev gift, ejede du et dyrt musikanlæg. Under ægteskabet har I begge brugt anlægget. I ønsker begge to at beholde det. Du har købt anlægget, så det er din ejendel, og du har derfor ret til at få det med ud af ægteskabet.
Vælger du at beholde musikanlægget, kan det betyde, at værdien af din bodel samlet set bliver større end din tidligere partners.
I så fald skal du kompensere vedkommende. Enten ved at han eller hun får en kontantsum i hånden eller ved at din tidligere partner får andre ejendele ud af ægteskabet, som modsvarer værdien af musikanlægget.
Sådan foregår en bodeling i 5 trin
Når Familieretshuset modtager jeres ansøgning om separation eller skilsmisse, ophører jeres formuefællesskab.
De ejendele og den formue, I har på tidspunktet for indsendelse af ansøgningen, er de værdier I skal dele i bodelingen.
Du er med andre ord ikke forpligtet til at dele en eventuel arv fra en forælder eller andre eller indtægter, som du får, efter at I har indsendt ansøgningen om skilsmisse eller separation.
Der er op til 5 trin i en bodeling. Mange kan heldigvis nøjes med enten at blive enige eller få skifterettens hjælp.
Få overblikket nedenfor.
TRIN 1
Lav en boopgørelse
Du har en positiv bodel, hvis du ejer mere, end du skylder væk i eksempelvis forbrugsgæld eller gæld til et realkreditinstitut.
Du har en negativ bodel, hvis gælden overstiger værdierne.
Der er altså tre mulige scenarier, når man lægger hver jeres bodel sammen:
I har begge en positiv bodel
I så fald skal I lægge alle jeres værdier sammen og dele dem i to med halvdelen til hver.
Det kan eksempelvis betyde, at hvis den ene har 100.000 og den anden har 10.000, så går I begge fra ægteskabet med hver 55.000 kroner.
I har begge en negativ bodel
I så fald skal I hver især beholde jeres respektive gæld. Skylder du eksempelvis 100.000 væk, mens din partner skylder 10.000? Så er det også sådan efter skilsmissen. I beholder gælden.
Den ene har en positiv bodel, den anden en negativ
I skal i så fald dele den positive bodel. Hvis din partner har 20.000 kroner, og du skylder 100.000 kroner væk, så beholder du gælden og får 10.000 af dine partners 20.000 kroner.
At overskue en bodeling kan være svær. Den er sjældent så simpel som i eksemplerne, fordi eksempelvis møbler, biler og ejendele er svære at regne om til kontanter. Der er desuden andre ting, der slet ikke skal deles.
TRIN 2
Find ud af, om I er enige
Når I har et overblik over boet, kan I vælge selv at diskutere jer frem til, hvem der skal have hvad.
I skal finde ud af, hvad I hver især skal have med i kroner og ører, og hvordan indboet skal fordeles. Ønsker den ene at få mere ud af boet end den anden, kan det også være nødvendigt at kompensere den anden med et kontantbeløb.
Selvom I er enige, er det en god idé at få en skilsmisseadvokat. Jeg kan eksempelvis hjælpe jer med at få udarbejdet en klar aftale om bodelingen. Det kaldes en bodelingsoverenskomst.
En bodelingsoverenskomst skal underskrives af begge parter og sikrer, at aftalen om bodelingen er bindende, så I undgår konflikter senere.
Det er meget vigtigt, at bodelingsoverenskomsten afskærer alle krav og er juridisk bindende. Ellers kan det være svært eksempelvis at låne til en ny bolig.
Er I uenige om opgørelsen eller delingen af boet?
TRIN 3
Få hjælp fra skifteretten
Mit udgangspunkt er altid, at det er bedst at finde en mindelig løsning og få udarbejdet en bodelingsoverenskomst. På den måde undgår I at trække pinen i langdrag og eventuelt konfliktoptrappe en i forvejen ubehagelig situation.
Men skulle I have svært ved at nå til enighed, kan I få hjælp hos skifteretten. Både i forhold til opgørelsen af boet og i forhold til selve bodelingen.
Det koster et gebyr på 750 kroner for det indledende møde hos skifteretten. Det er den, som beder skifteretten om hjælp til boopgørelsen og -delingen, som skal betale gebyret.
Jeg anbefaler, at du får advokatbistand til mødet i skifteretten, fordi det både er komlicerede regler og kan være tungt følelsesmæssigt.
TRIN 4
I holder møde med skifteretten
Ved mødet i skifteretten bliver jeres værdier og gæld gået igennem.
I gennemgår også, hvad I er enige og uenige om i forbindelse med bodelingen.
Skifteretten forsøger at få jer til at nå til enighed, så sagen kan afsluttes allerede på første møde.
Hvis I ikke bliver enige i skifteretten, kan retten henvise sagen til en bobehandler. Bobehandleren vil gøre boet op og komme med et forslag til, hvordan I kan dele. Selvfølgelig ved at forsøge at inkludere jeres respektive ønsker.
Det er en god idé at have en skilsmisseadvokat ved din side i den proces, som kan gennemgå boopgørelsen med dig og sikre, at du ikke bliver snydt.
Bobehandleren sender boopgørelsen videre til skifteretten. Er I tilfredse, kan I begge skrive under. Er I uenige i opgørelsen, skal I skrive til skifteretten senest fire uger senere.
Skifteretten godkender bobehandlerens udkast til boopgørelsen og tager stilling til jeres eventuelle klager til opgørelsen.
TRIN 5
Du (eller din partner) anlægger en retssag
Er du fortsat uenig i skifterettens afgørelse, kan du anlægge retssag. Det samme kan din partner selvfølgelig.
Heldigvis ender de færreste bodelinger i en retssag. Sådanne sager kan trække længe ud, og de er ofte forbundet med store frustrationer.
Bodelingsadvokat
Jeg står klar til at hjælpe dig igennem en svær proces
De færreste skal (heldigvis) igennem en skilsmisse mere end én gang, og derfor er det rart at være tryg i hænderne på en specialiseret skilsmisse- og bodelingsadvokat.
Siden 2007 har jeg arbejdet udelukkende med sager om familieret og skilsmisse.
Jeg er skilsmisseadvokat med adresse i København, og jeg hjælper typisk klienter, der bor i hovedstadsområdet og Nordsjælland, når de skal skilles.
Mit udgangspunkt er altid at forsøge at få en mindelig aftale med modparten. Det er det bedste for alle – ikke mindst for børnene.
Jeg hjælper med alle spørgsmål om separation, skilsmisse, bodeling, forældremyndighed og samvær.
Kontakt mig for at høre, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Mette Stendahl Plomgaard
Skilsmisseadvokat
Har du brug for en advokat til bodeling?
Så skriv til mig via formularen nedenfor.